women watchig

Et nyt syn på smerter

I dag lider mere end 6 ud af 10 af den danske befolkning ofte af smerter og ømhed. Samtidig vælger mange at ignorere eller leve med smerterne. Mange har også svært ved at tale om smerterne, og holder dem derfor for sig selv. GSK Consumer Healthcare har udviklet en folder, der i fire afsnit belyser smerte ud fra fire faktorer, som også udgør hjørnestenene i vores liv: selvopfattelse, relationer, fritid og arbejde.

Smertefri arbejdsdag: Lyt til din krop, og husk dine pauser!

Mange oplever, at smerter har en negativ påvirkning på både arbejdsindsats og karriere samt arbejdsrelationer. Samtidig forhindrer vores bestræbelser på at præstere os i at mærke efter – en langt fra holdbar situation.

For et mindre smertefuldt og mere bæredygtigt arbejdsliv mener forskere, at vi skal blive bedre til at mærke efter og lytte til vores krop – og sørge for at få hvile. Mange oplever nemlig f.eks. spændinger i nakke og skuldre, når de sidder i fastlåste arbejdsstillinger på kontoret dag efter dag, år ind og år ud.

Undersøgelser viser dog, at der er to effektive måder at håndtere problemerne på: at bevæge sig og holde korte pauser. Så sørg for at variere dine arbejdsstillinger og bevæg dig i løbet af arbejdsdagen, ved fx at holde gående møder eller gå en tur og få frisk luft, hvis der er mulighed for det1.

Læs folderen ’Et nyt syn på smerter’ her

illustration

Smertefri fritid: Hvad gør man, når smerterne ikke holder fri?

illustration_5

At bruge fritiden på at restituere er afgørende for vores mentale og fysiske velvære. I dag oplever alt for mange dog, at deres smerter har en negativ påvirkning på deres fritid. Smerterne holder desværre ikke fri, når vi gør, og påvirker derfor også vores fritid.

Men mens mange oplever, at smerterne har en negativ påvirkning på fritidsaktiviteterne, viser det sig dog også, at en stor del også bruger deres fritid på at lindre og forebygge kropssmerter på forskellige måder.

Søvn er en måde at lindre smerte på. Undersøgelser viser, at for lidt søvn gør os mere følsomme over for smerte2. Det skyldes blandt andet, at mangel på søvn svækker hjernens naturlige smertelindringsmekanismer3. God søvn giver en naturlig smertelindring, som kan hjælpe os med at håndtere og mindske smerter.

Også varmebehandling kan benyttes til at lindre smerte. Undersøgelser viser nemlig, at varme udløser kroppens naturlige smertelindringsmekanisme ved at frigive de smertestillende hormoner, endorfiner, samt ved at øge blodgennemstrømningen og iltmængden i kroppen, hvilket lindrer smerterne4.

Andre benytter sig bl.a. af at træne, meditere, tage varme bade eller lytte til musik.

1.   https://www.suntarbetsliv.se/artiklar/organisatorisk-och-social-arbetsmiljo/stress-utan-pauser-okar-risken-for-du-ska-fa-askungenacke/

2.  Staffe, A. T., Bech, M. W., Clemmensen, S., Nielsen, H. T., Larsen, D. B., & Petersen, K. K. (2019). Total sleep deprivation increases pain sensitivity, impairs conditioned pain modulation and facilitates temporal summation of pain in healthy participants. PloS one, 14(12), e0225849. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0225849

3.   Krause, A. J., Prather, A. A., Wager, T. D., Lindquist, M. A., & Walker, M. P. (2019). The Pain of Sleep Loss: A Brain Characterization in Humans. The Journal of neuroscience : the official journal of the Society for Neuroscience, 39(12), 2291–2300. https://doi.org/10.1523/JNEUROSCI. 2408-18.2018

4.   https://www.1177.se/barn--gravid/forlossning/smartlindring-under-forlossningen/varme-som-smartlindring-vid-forlossning/